#

Training Dream

Διατηρήστε τα δεδομένα σας ασφαλή: ΜμΕ: Κυβερνοασφάλεια για τις ΜμΕ
Φόρμα ανατροφοδότησης    |           |   Λήψη:    |   Οδηγός:
Εισαγωγή στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τις ΜΜΕΚΜ

Κατανόηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο: ορισμός και σημασία των πολιτικών ασφάλειας  

Η πολιτική ασφάλειας για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) είναι ένα επίσημο έγγραφο που περιγράφει την προσέγγιση του οργανισμού για την ασφάλεια των πληροφοριών. Καθορίζει τους κανόνες, τις κατευθυντήριες γραμμές και τις ευθύνες για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων, των δεδομένων και των συστημάτων της εταιρείας από πιθανές απειλές και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Η πολιτική θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, σαφής και προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες ανάγκες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ΜΜΕ. Η κατανόηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της σημασίας των πολιτικών ασφαλείας για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά το COVID είναι ζωτικής σημασίας για διάφορους λόγους:

  • Ενημέρωση για τις απειλές στον κυβερνοχώρο: Η κατανόηση της κυβερνοασφάλειας επιτρέπει στα άτομα να γνωρίζουν τις διάφορες απειλές και τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο που υπάρχουν στο ψηφιακό τοπίο. Τους βοηθά να αναγνωρίζουν πιθανά τρωτά σημεία και αδυναμίες στα συστήματα, τα δίκτυα και τις πρακτικές τους.
  • Προστασία ευαίσθητων δεδομένων: Μέτρα κυβερνοασφάλειας προστατεύουν τα ευαίσθητα και εμπιστευτικά δεδομένα από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, κλοπή ή κατάχρηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τις ΜΜΕ, καθώς συχνά διαχειρίζονται πολύτιμες πληροφορίες πελατών, οικονομικά δεδομένα και πνευματική ιδιοκτησία.
  • Πρόληψη παραβιάσεων δεδομένων: Οι πολιτικές ασφαλείας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παραβιάσεων δεδομένων και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Περιγράφουν διαδικασίες και κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα χειρίζονται με ασφάλεια και ότι ελαχιστοποιούνται τα πιθανά σημεία εισόδου για τους επιτιθέμενους.
  • Διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας: Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία μιας ΜΜΕ. Οι πολιτικές ασφαλείας βοηθούν στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις επιχειρηματικές λειτουργίες και βοηθούν στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη διατήρηση της συνέχειας ενόψει περιστατικών στον κυβερνοχώρο.
  • Συμμόρφωση και νομικές απαιτήσεις: Πολλοί κλάδοι έχουν συγκεκριμένους κανονισμούς και νομικές απαιτήσεις σχετικά με την προστασία δεδομένων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η κατανόηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο βοηθά τις ΜΜΕ να τηρούν αυτούς τους κανονισμούς, να αποφεύγουν κυρώσεις και να διατηρούν την εμπιστοσύνη των πελατών και των συνεργατών.
  • Οικοδόμηση εμπιστοσύνης πελατών: Η επίδειξη δέσμευσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η εφαρμογή ισχυρών πολιτικών ασφαλείας μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πελατών σε ένα ΜΜΕ. Οι πελάτες είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν με οργανισμούς που δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής τους ζωής.
  • Πρόληψη οικονομικών απωλειών: Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τις ΜΜΕΚΜ. Η κατανόηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών ασφαλείας μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των οικονομικών κινδύνων που συνδέονται με παραβιάσεις δεδομένων και άλλα περιστατικά στον κυβερνοχώρο.
  • Διαχείριση φήμης: Μια επιτυχημένη επίθεση στον κυβερνοχώρο μπορεί να βλάψει τη φήμη μιας ΜΜΕ, οδηγώντας σε απώλεια πελατών και ευκαιριών. Οι πολιτικές ασφαλείας συμβάλλουν στην πρόληψη περιστατικών και καταδεικνύουν την αφοσίωση του οργανισμού στη διασφάλιση των πληροφοριών.
  • Ετοιμότητα για κρίσεις: Η ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και οι πολιτικές ασφάλειας βοηθούν τις ΜΜΕΚΜ να είναι προετοιμασμένες για πιθανές κρίσεις μειώνοντας το χρόνο αποκατάστασης.
  • Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων: Η κατανόηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο επιτρέπει στους οργανισμούς να παρέχουν κατάλληλη εκπαίδευση στους υπαλλήλους τους. Η εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, τις πιθανές απειλές και τις πολιτικές ασφαλείας συμβάλλει στη δημιουργία μιας ισχυρής κουλτούρας ασφαλείας εντός του οργανισμού.
  • Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Η έμφαση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών ασφαλείας μπορεί να προσφέρει σε μια ΜΜΕ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι πελάτες και οι συνεργάτες συχνά δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια όταν επιλέγουν επιχειρηματικούς εταίρους, καθιστώντας την κυβερνοασφάλεια πολύτιμο διαφοροποιητικό παράγοντα.

Συμπερασματικά, η κατανόηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της σημασίας των πολιτικών ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας για τις ΜΜΕ για την προστασία των δεδομένων τους, τη διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Με την προληπτική αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο, οι ΜΜΕ μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον για τις δραστηριότητές τους.

 

Συνήθεις απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕΚΜ  

Οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) γίνονται ολοένα και περισσότερο στόχοι για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου λόγω των πολύτιμων δεδομένων τους και της δυνητικά ασθενέστερης άμυνας στον κυβερνοχώρο σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους οργανισμούς. Ορισμένες κοινές απειλές κυβερνοασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ περιλαμβάνουν:

  • Επιθέσεις phishing: Είναι μια τεχνική κατά την οποία οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στέλνουν παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα ή ιστότοπους για να εξαπατήσουν τους υπαλλήλους ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης, οικονομικά δεδομένα ή προσωπικές πληροφορίες.
  • Ransomware: Το Ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που κρυπτογραφεί τα δεδομένα ενός οργανισμού, καθιστώντας τα μη προσβάσιμα μέχρι να καταβληθούν λύτρα. Οι ΜΜΕ ενδέχεται να στοχοποιηθούν λόγω των θεωρούμενων ασθενέστερων μέτρων ασφαλείας.
  • Μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό: Οι ΜΜΕ είναι ευάλωτες σε διάφορους τύπους κακόβουλου λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων ιών, Trojans και spyware. Αυτά τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν να διαταράξουν τις λειτουργίες, να κλέψουν δεδομένα ή να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συστήματα.
  • Απειλές εκ των έσω: Οι εσωτερικές απειλές αφορούν κακόβουλες ενέργειες ή ακούσια λάθη που γίνονται από υπαλλήλους ή άτομα με πρόσβαση στα συστήματα, τα δεδομένα ή τα δίκτυα ενός οργανισμού.
  • Επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής: Η κοινωνική μηχανική περιλαμβάνει τη χειραγώγηση ατόμων ώστε να αποκαλύψουν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή διαπιστευτήρια σύνδεσης. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, προσωπικών αλληλεπιδράσεων ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Μη ασφαλείς συσκευές IoT: Πολλές ΜΜΕ χρησιμοποιούν συσκευές Internet of Things (IoT), όπως έξυπνες κάμερες ή αισθητήρες. Εάν δεν είναι κατάλληλα ασφαλισμένες, οι συσκευές αυτές μπορεί να αποτελέσουν σημεία εισόδου για τους επιτιθέμενους ώστε να διεισδύσουν στο δίκτυο.
  • Αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης και έλεγχος ταυτότητας: Οι ανεπαρκείς πρακτικές χρήσης κωδικών πρόσβασης, όπως η χρήση κωδικών πρόσβασης που είναι εύκολα μαντεύσιμοι ή η επαναχρησιμοποίησή τους σε πολλαπλούς λογαριασμούς, μπορεί να καταστήσουν τις ΜΜΕ ευάλωτες σε επιθέσεις ωμής βίας ή σε "γέμισμα" διαπιστευτηρίων.
  • Παραβιάσεις δεδομένων: Συχνά οι ΜΜΕ συλλέγουν και αποθηκεύουν πολύτιμα δεδομένα πελατών. Εάν δεν προστατεύονται επαρκώς, μια παραβίαση δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη της φήμης, οικονομικές απώλειες και νομικές συνέπειες.
  • Επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών (DoS): Οι επιθέσεις DoS κατακλύζουν τα συστήματα ή το δίκτυο ενός οργανισμού με πλημμύρα κυκλοφορίας, προκαλώντας διαταραχές και διακοπές λειτουργίας.
  • Έλλειψη τακτικών ενημερώσεων και διορθώσεων λογισμικού: Η μη έγκαιρη εφαρμογή ενημερώσεων και επιδιορθώσεων ασφαλείας στο λογισμικό και τα λειτουργικά συστήματα μπορεί να αφήσει τις ΜΜΕ εκτεθειμένες σε γνωστά τρωτά σημεία.
  • Ανησυχίες για την ασφάλεια του cloud: Η αποθήκευση δεδομένων και εφαρμογών στο σύννεφο μπορεί να είναι βολική για τις ΜΜΕ, αλλά μπορεί επίσης να εισάγει κινδύνους ασφαλείας, εάν δεν ρυθμιστεί και δεν διαχειριστεί κατάλληλα.
  • Επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να στοχεύουν τις ΜΜΕ ως μέσο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγαλύτερους οργανισμούς, εκμεταλλευόμενοι τρωτά σημεία στην αλυσίδα εφοδιασμού.
  • Λανθασμένες ρυθμίσεις ασφαλείας: Οι λανθασμένα διαμορφωμένες ρυθμίσεις ασφαλείας σε συστήματα, εφαρμογές ή συσκευές δικτύου μπορούν να δημιουργήσουν ακούσια κενά ασφαλείας.
  • Έλλειψη ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε θέματα κυβερνοασφάλειας: Η ανεπαρκής ευαισθητοποίηση και κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να πέσουν θύματα διαφόρων απειλών στον κυβερνοχώρο.

Για να μετριάσουν αυτές τις απειλές, οι ΜΜΕ θα πρέπει να επενδύσουν σε μέτρα κυβερνοασφάλειας, όπως τακτική εκπαίδευση των εργαζομένων, ισχυρούς ελέγχους πρόσβασης, ισχυρές μεθόδους ελέγχου ταυτότητας, ασφαλή υποδομή ΤΠΕ, διαχείριση της ασφάλειας πληροφοριών, ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας και ένα καλά καθορισμένο σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών. Οι προληπτικές πρακτικές κυβερνοασφάλειας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο να πέσουν θύματα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και να προστατεύσουν τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία και τη φήμη του οργανισμού.

 

Δημιουργία ασφαλούς υποδομής ΤΠΕ

Αξιολόγηση των τρωτών σημείων της κυβερνοασφάλειας  

Η αξιολόγηση των τρωτών σημείων της κυβερνοασφάλειας είναι απαραίτητη για τις ΜΜΕΚΜ για τον εντοπισμό πιθανών αδυναμιών στα συστήματα, τις υποδομές ΤΠΕ, τα δίκτυα και τις πρακτικές τους. Ακολουθούν τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει μια ΜΜΕ για να αξιολογήσει τα τρωτά σημεία της κυβερνοασφάλειάς της:

  • Προσδιορισμός περιουσιακών στοιχείων και δεδομένων: Ξεκινήστε με τον εντοπισμό όλων των περιουσιακών στοιχείων, των υποδομών ΤΠΕ, των συστημάτων, των συσκευών και των δεδομένων που χρησιμοποιεί ή αποθηκεύει το ΜΜΕ σας. Αυτό περιλαμβάνει υλικό, λογισμικό, διακομιστές, συσκευές δικτύου, υπηρεσίες cloud και ευαίσθητες πληροφορίες.
  • Διεξαγωγή αξιολόγησης κινδύνων: Εκτελέστε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου για να εντοπίσετε τις πιθανές απειλές, τα τρωτά σημεία και τις πιθανές επιπτώσεις ενός περιστατικού στον κυβερνοχώρο στον οργανισμό σας. Η αξιολόγηση αυτή θα βοηθήσει στην ιεράρχηση των προσπαθειών ώστε να αντιμετωπιστούν πρώτα οι πιο κρίσιμοι κίνδυνοι.
  • Δοκιμές διείσδυσης: Εξετάστε το ενδεχόμενο διενέργειας δοκιμών διείσδυσης (ethical hacking) για την προσομοίωση πραγματικών κυβερνοεπιθέσεων στα συστήματα και τα δίκτυά σας. Αυτό βοηθά στον εντοπισμό πιθανών σημείων εισόδου και αδύναμων σημείων στις άμυνες ασφαλείας σας.
  • Ανασκόπηση Ασφάλειας Δικτύου: Αξιολογήστε την ασφάλεια της υποδομής του δικτύου σας, συμπεριλαμβανομένων των τειχών προστασίας, των δρομολογητών, των μεταγωγέων και των ασύρματων δικτύων. Βεβαιωθείτε ότι αυτές οι συσκευές είναι κατάλληλα διαμορφωμένες και ότι υπάρχουν έλεγχοι πρόσβασης.
  • Αξιολόγηση λογισμικού και εφαρμογών: Ελέγχετε τακτικά για ενημερώσεις και διορθώσεις ασφαλείας για όλο το λογισμικό και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στον οργανισμό σας. Το ξεπερασμένο λογισμικό μπορεί να δημιουργήσει ευπάθειες που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο.
  • Αξιολογήστε την ασφάλεια των τελικών σημείων: Αξιολογήστε τα μέτρα ασφαλείας στις συσκευές τελικού σημείου (π.χ. φορητοί υπολογιστές, smartphones, tablet) που χρησιμοποιούνται από τους υπαλλήλους. Εφαρμόστε λογισμικό προστασίας από ιούς, κρυπτογράφηση και επιβάλλετε πολιτικές για την πρόσβαση σε δεδομένα της εταιρείας σε προσωπικές συσκευές.
  • Ελέγξτε τη φυσική ασφάλεια: Μην παραβλέπετε τη φυσική ασφάλεια. Αξιολογήστε τους φυσικούς ελέγχους πρόσβασης στους χώρους των γραφείων σας, στις αίθουσες διακομιστών και στις ευαίσθητες περιοχές όπου αποθηκεύονται δεδομένα και εξοπλισμός.
  • Εξετάστε την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων: Αξιολογήστε το επίπεδο ευαισθητοποίησης των υπαλλήλων σας σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Πραγματοποιήστε εκπαίδευση και εργαστήρια για να τους εκπαιδεύσετε σχετικά με τις κοινές απειλές στον κυβερνοχώρο και τις βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια των δεδομένων.
  • Αναθεώρηση των πολιτικών κωδικού πρόσβασης: Διασφαλίστε ότι εφαρμόζονται ισχυρές πολιτικές κωδικών πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων της απαίτησης σύνθετων κωδικών πρόσβασης, της τακτικής αλλαγής κωδικών πρόσβασης και της μη επαναχρησιμοποίησης κωδικών πρόσβασης σε πολλαπλούς λογαριασμούς.
  • Ασφαλείς υπηρεσίες Cloud: Εάν χρησιμοποιείτε υπηρεσίες cloud, αξιολογήστε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους και βεβαιωθείτε ότι πληρούν τις απαιτήσεις του οργανισμού σας. Εφαρμόστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων και κρυπτογράφηση για τα ευαίσθητα δεδομένα που αποθηκεύονται στο cloud.
  • Ανάλυση πολιτικών ασφαλείας: Αναθεωρήστε και ενημερώστε τακτικά τις πολιτικές ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα του κλάδου και τις απαιτήσεις συμμόρφωσης. Αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να καλύπτουν τομείς όπως η προστασία δεδομένων, οι έλεγχοι πρόσβασης, η αντιμετώπιση περιστατικών και η αποδεκτή χρήση.
  • Έλεγχος προμηθευτών τρίτων: Εάν συνεργάζεστε με τρίτους προμηθευτές ή παρόχους υπηρεσιών, αξιολογήστε τις πρακτικές τους στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και τα μέτρα προστασίας των δεδομένων τους για να διασφαλίσετε ότι δεν εισάγουν πρόσθετους κινδύνους.
  • Ετοιμότητα αντιμετώπισης περιστατικών: Αξιολογήστε το σχέδιο αντιμετώπισης συμβάντων του οργανισμού σας για να διασφαλίσετε ότι είναι ολοκληρωμένο και καλύπτει τα κατάλληλα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση συμβάντος στον κυβερνοχώρο.
  • Τακτικοί έλεγχοι ασφαλείας: Διεξαγωγή περιοδικών ελέγχων και αξιολογήσεων ασφαλείας για να διατηρήσετε μια συνεχή κατανόηση της κατάστασης κυβερνοασφάλειας του οργανισμού σας.
  • Διασφάλιση της ασφάλειας του δικτύου wi-fi: Η διασφάλιση των δικτύων Wi-Fi είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης και την προστασία ευαίσθητων δεδομένων.

Μπορεί να επιτευχθεί με:

  • αλλαγή προεπιλεγμένων διαπιστευτηρίων
  • χρησιμοποιώντας ισχυρή κρυπτογράφηση
  • ενεργοποίηση της προστατευμένης πρόσβασης Wi-Fi 3 (WPA3) ή WPA2 με AES (προηγμένο πρότυπο κρυπτογράφησης) για ισχυρή κρυπτογράφηση
  • αποφυγή χρήσης παρωχημένων και ευάλωτων μεθόδων κρυπτογράφησης όπως το WEP (wired equivalent privacy)
  • τροποποίηση του προεπιλεγμένου αναγνωριστικού συνόλου υπηρεσιών (SSID) σε ένα μοναδικό όνομα που δεν αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση ή τον οργανισμό σας
  • απενεργοποίηση της εκπομπής SSID για να κάνετε το δίκτυό σας λιγότερο ορατό σε πιθανούς επιτιθέμενους
  • δημιουργία ξεχωριστού δικτύου επισκεπτών για τους επισκέπτες ή τους πελάτες που τους απομονώνει από το κύριο εσωτερικό σας δίκτυο, χρησιμοποιώντας ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
  • ενεργοποίηση του φιλτραρίσματος διευθύνσεων mac για να επιτρέπετε τη σύνδεση στο δίκτυο wi-fi μόνο σε συγκεκριμένες συσκευές με προκαθορισμένες διευθύνσεις mac
  • ενημέρωση του υλικολογισμικού
  • απενεργοποίηση της απομακρυσμένης διαχείρισης στο δρομολογητή για να αποτρέψετε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση από το εξωτερικό του δικτύου σας
  • ενεργοποίηση τείχους προστασίας και κρυπτογράφησης δικτύου
  • απενεργοποίηση του universal plug and play (UPNP) στο δρομολογητή σας, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιτιθέμενους για να ανοίξουν θύρες και να εκθέσουν το δίκτυό σας σε πιθανές απειλές.
  • παρακολούθηση της δραστηριότητας του δικτύου
  • διασφάλιση της φυσικής πρόσβασης
  • εκπαίδευση των εργαζομένων.
Αποτελεσματική χρήση λύσεων antivirus και antimalware  

Η αποτελεσματική χρήση λύσεων antivirus και antimalware είναι ζωτικής σημασίας για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) για την προστασία της υποδομής, των συστημάτων, των δικτύων και των δεδομένων ΤΠΕ τους από διάφορες απειλές στον κυβερνοχώρο.

Ακολουθούν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές για την αποτελεσματική χρήση λύσεων antivirus και antimalware:

  • Επιλέξτε μια ολοκληρωμένη λύση: Επιλέξτε ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό που προσφέρει προστασία σε πραγματικό χρόνο, τακτικές ενημερώσεις και συχνές σαρώσεις για τον εντοπισμό και την αφαίρεση κακόβουλου λογισμικού.
  • Διατηρήστε το λογισμικό ενημερωμένο: Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό είναι ενημερωμένο με τους τελευταίους ορισμούς ιών και τις ενημερώσεις της βάσης δεδομένων. Αυτό είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό και την προστασία από νέες και αναδυόμενες απειλές.
  • Ενεργοποίηση σάρωσης σε πραγματικό χρόνο: Ενεργοποιήστε τις λειτουργίες σάρωσης σε πραγματικό χρόνο στο λογισμικό προστασίας από ιούς για τον αυτόματο έλεγχο αρχείων, λήψεων και συνημμένων email για κακόβουλο λογισμικό κατά την πρόσβαση σε αυτά.
  • Προγραμματίστε τακτικές σαρώσεις: Ρυθμίστε προγραμματισμένες σαρώσεις ώστε να εκτελούνται σε κατάλληλες ώρες, όταν το σύστημα είναι λιγότερο πιθανό να είναι σε έντονη χρήση, όπως π.χ. εκτός εργάσιμων ωρών.
  • Ενεργοποίηση αυτόματων ενημερώσεων: Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις τόσο για το λογισμικό προστασίας από ιούς όσο και για το λειτουργικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζεται συνεχής προστασία από τις τελευταίες απειλές.
  • Εκτέλεση σαρώσεων πλήρους συστήματος: Πραγματοποιήστε περιοδικές σαρώσεις πλήρους συστήματος για να ελέγξετε διεξοδικά όλα τα αρχεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε περιοχές με λιγότερο συχνή πρόσβαση.
  • Καραντίνα και απομόνωση απειλών: Ρυθμίστε το λογισμικό προστασίας από ιούς ώστε να θέτει σε καραντίνα ή να απομονώνει τις απειλές που εντοπίστηκαν, εμποδίζοντάς τες να εξαπλωθούν ή να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά.
  • Σάρωση εξωτερικών συσκευών: Σαρώστε όλες τις εξωτερικές συσκευές, όπως μονάδες USB ή εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, πριν αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία για να αποτρέψετε την εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού στο δίκτυο.
  • Εκπαιδεύστε τους εργαζόμενους: Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σχετικά με τη σημασία της προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό και εκπαιδεύστε τους να είναι προσεκτικοί με τα συνημμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις λήψεις και τους συνδέσμους, ώστε να αποφεύγεται η ακούσια εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού.
  • Εφαρμογή προστασίας τελικού σημείου: Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης λύσεων προστασίας τελικών σημείων που παρέχουν πολυεπίπεδη άμυνα ενάντια σε διάφορους τύπους απειλών, συμπεριλαμβανομένου του ransomware και των zero-day exploits.
  • Κεντρική διαχείριση: Εάν διαχειρίζεστε πολλαπλά συστήματα, χρησιμοποιήστε εργαλεία κεντρικής διαχείρισης για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του λογισμικού antivirus και antimalware σε όλες τις συσκευές από ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας.
  • Τακτική συντήρηση του συστήματος: Εκτελείτε τακτικά εργασίες συντήρησης του συστήματος, όπως καθαρισμό και ανασυγκρότηση του δίσκου, για να βελτιστοποιήσετε την απόδοση του συστήματος και να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα των σαρώσεων antivirus.
  • Παρακολούθηση και ανταπόκριση στις ειδοποιήσεις: Ρυθμίστε το λογισμικό προστασίας από ιούς ώστε να στέλνει ειδοποιήσεις για εντοπισμένες απειλές, και ανταποκριθείτε αμέσως και διερευνήστε τυχόν ειδοποιήσεις για να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.
  • Περιοδικές αξιολογήσεις ασφάλειας: Διεξαγωγή περιοδικών αξιολογήσεων και ελέγχων ασφαλείας για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των λύσεων antivirus και antimalware και τον εντοπισμό τομέων για βελτίωση.
  • Στρατηγικές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης δεδομένων: Εφαρμόστε μια τακτική στρατηγική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων για να διασφαλίσετε ότι τα σημαντικά αρχεία είναι ασφαλή σε περίπτωση σοβαρής μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό ή επίθεσης ransomware. Καθιέρωση ενός τακτικού χρονοδιαγράμματος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κρίσιμα δεδομένα δημιουργούνται τακτικά με αντίγραφα ασφαλείας. Ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων και τη συχνότητα των αλλαγών, μπορεί να είναι κατάλληλα τα ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία αντίγραφα ασφαλείας. Επιπλέον, τα ΜΜΕ μπορούν να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να μειώσουν τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους και να διασφαλίσουν ότι τα αντίγραφα ασφαλείας εκτελούνται με συνέπεια χωρίς χειροκίνητη παρέμβαση. Μην ξεχνάτε να αποθηκεύετε τα δεδομένα αντιγράφων ασφαλείας σε πολλαπλές φυσικές τοποθεσίες για να μετριάσετε τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων λόγω κλοπής, πυρκαγιάς ή άλλων καταστροφών που επηρεάζουν μία μόνο τοποθεσία. Εξετάστε το ενδεχόμενο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας μέσω cloud, εκτός από τα επιτόπια αντίγραφα ασφαλείας, ως μια οικονομικά αποδοτική και αξιόπιστη λύση. Τα αντίγραφα ασφαλείας στο σύννεφο παρέχουν εύκολη επεκτασιμότητα, προσβασιμότητα και πλεονασμό δεδομένων.

Να θυμάστε ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι μια συνεχής διαδικασία. Οι τακτικές αξιολογήσεις, η συνεχής παρακολούθηση και η άμεση δράση για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων είναι απαραίτητες για να διατηρήσετε την προστασία των ΜΜΕ σας από τις εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο.

 
Διαχείριση της ασφάλειας των πληροφοριών

Πρακτικές και κατευθυντήριες γραμμές  

Η διαχείριση της ασφάλειας των πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων τους, τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών και τη διασφάλιση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Ακολουθούν ορισμένες βασικές κατευθυντήριες γραμμές και πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι ΜΜΕ για την αποτελεσματική διαχείριση της ασφάλειας των πληροφοριών:

  • Αξιολόγηση κινδύνου: Διεξαγωγή ενδελεχούς αξιολόγησης κινδύνων για τον εντοπισμό πιθανών τρωτών σημείων και απειλών για την ασφάλεια των πληροφοριών. Κατανοήστε τους τύπους δεδομένων που χειρίζεται ο οργανισμός, τους κινδύνους που σχετίζονται με κάθε τύπο και τις επιπτώσεις μιας παραβίασης της ασφάλειας.
  • Πολιτικές και διαδικασίες ασφαλείας: Ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών και διαδικασιών ασφάλειας πληροφοριών που καλύπτουν τομείς όπως ο χειρισμός δεδομένων, οι έλεγχοι πρόσβασης, η διαχείριση κωδικών πρόσβασης, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων και η αντιμετώπιση περιστατικών.
  • Εκπαίδευση εργαζομένων: Εκπαιδεύστε όλους τους υπαλλήλους σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας πληροφοριών, τα πρωτόκολλα προστασίας δεδομένων και τον τρόπο αναγνώρισης και αντιμετώπισης απειλών ασφάλειας, όπως οι επιθέσεις phishing. Η εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ζωτικής σημασίας για μια ολοκληρωμένη στρατηγική άμυνας. Οι επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής και το phishing είναι διαδεδομένες απειλές που στοχεύουν τις ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να μετριάζουν τους κινδύνους τους αναγνωρίζοντας τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing, χειριζόμενοι ύποπτα συνημμένα αρχεία και εφαρμόζοντας πρωτόκολλα ελέγχου ταυτότητας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Υπό αυτή την έννοια, η ασφάλεια των κωδικών πρόσβασης διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία των ευαίσθητων δεδομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τις πρακτικές για τη δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης, την εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) και τη διαχείριση των πολιτικών κωδικών πρόσβασης εντός του οργανισμού.
  • Έλεγχοι πρόσβασης: Εφαρμόστε ελέγχους πρόσβασης για να διασφαλίσετε ότι μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Χρησιμοποιήστε έλεγχο πρόσβασης βάσει ρόλων για να περιορίσετε την πρόσβαση με βάση τους ρόλους εργασίας και τις αρμοδιότητες.
  • Ασφαλής χειρισμός δεδομένων: Καθορισμός κατευθυντήριων γραμμών για τον ασφαλή χειρισμό δεδομένων, τόσο σε ψηφιακή όσο και σε φυσική μορφή. Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή αποθήκευση, την κρυπτογράφηση και την ασφαλή διάθεση ευαίσθητων πληροφοριών.
  • Τακτικές ενημερώσεις και διορθώσεις λογισμικού: Διατηρείτε όλο το λογισμικό, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών συστημάτων, των εφαρμογών και των εργαλείων ασφαλείας, ενημερωμένο με τις τελευταίες διορθώσεις και ενημερώσεις για την αντιμετώπιση γνωστών ευπαθειών.
  • Τείχη προστασίας και λογισμικό προστασίας από ιούς: Ανάπτυξη τειχών προστασίας και αξιόπιστου λογισμικού antivirus/anti-malware για την προστασία από εξωτερικές απειλές.
  • Ασφαλής διαμόρφωση δικτύου: Διαμόρφωση δικτύων με ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων Wi-Fi, για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης και υποκλοπής δεδομένων.
  • Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτηση δεδομένων: Να δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας κρίσιμων δεδομένων και να δοκιμάζετε τη διαδικασία αποκατάστασης δεδομένων, ώστε να διασφαλίζεται η επιχειρηματική συνέχεια σε περίπτωση απώλειας δεδομένων ή κυβερνοεπίθεσης.
  • Σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών: Ανάπτυξη σαφούς σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών που περιγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας ή παραβίασης δεδομένων. Αναθέστε ρόλους και αρμοδιότητες στο βασικό προσωπικό για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών. Η προετοιμασία και η αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοασφάλειας είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση των ζημιών και τον μετριασμό των κινδύνων.
  • Διαχείριση προμηθευτών: Εάν το ΚΜΚΕ χρησιμοποιεί τρίτους πωλητές ή παρόχους υπηρεσιών, διενεργήστε δέουσα επιμέλεια για να διασφαλίσετε ότι οι πρακτικές τους για την ασφάλεια των πληροφοριών ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα του οργανισμού σας.
  • Συνεχής παρακολούθηση και έλεγχος: Εφαρμόστε συνεχή παρακολούθηση και περιοδικούς ελέγχους ασφαλείας για τον προληπτικό εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων ασφαλείας.
  • Συμμόρφωση με το απόρρητο των δεδομένων: Μείνετε ενήμεροι για τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων που ισχύουν για τις δραστηριότητες των ΜΜΕ. Να συμμορφώνεστε με τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων και να ενημερώνετε τους πελάτες σχετικά με τις πρακτικές χειρισμού δεδομένων.
  • Ευαισθητοποίηση και κουλτούρα ασφάλειας: Προώθηση μιας κουλτούρας ευαισθητοποίησης και υπευθυνότητας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων. Ενθαρρύνετε την αναφορά περιστατικών και ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια.
  • Τακτικές αναθεωρήσεις ασφαλείας: Διεξαγωγή τακτικών αναθεωρήσεων ασφαλείας και αξιολογήσεων κινδύνου για τον εντοπισμό αναδυόμενων απειλών και πιθανών περιοχών για βελτίωση.

Με την προληπτική διαχείριση της ασφάλειας των πληροφοριών, οι ΜΜΕ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παραβίασης δεδομένων, να προστατεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη με τους πελάτες και τους συνεργάτες, συμβάλλοντας τελικά στη μακροπρόθεσμη επιτυχία της επιχείρησης.

Συνοψίζοντας  

Η κατανόηση της κυβερνοασφάλειας και της σημασίας των πολιτικών ασφαλείας είναι θεμελιώδους σημασίας για τις ΜΜΕ για την προστασία των δεδομένων τους, τη διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Οι προληπτικές πρακτικές κυβερνοασφάλειας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο να πέσει κάποιος θύμα κυβερνοεπιθέσεων και να προστατεύσει τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία και τη φήμη του οργανισμού.

Η αξιολόγηση των τρωτών σημείων της κυβερνοασφάλειας είναι απαραίτητη για τις ΜΜΕΚΜ για τον εντοπισμό πιθανών αδυναμιών στα συστήματα, τις υποδομές ΤΠΕ, τα δίκτυα και τις πρακτικές τους.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι μια συνεχής διαδικασία. Οι τακτικές αξιολογήσεις, η συνεχής παρακολούθηση και η άμεση δράση για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων είναι απαραίτητες για να διατηρήσετε την προστασία των ΜΜΕ σας από τις εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο.



Στόχοι:

  • Να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση των απειλών για την κυβερνοασφάλεια και των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των ΜΜΕ τους.
  • Να είναι εφοδιασμένοι με τις γνώσεις και τις δεξιότητες για τη δημιουργία μιας ασφαλούς υποδομής ΤΠ.
  • Να είναι σε θέση να διαχειρίζεται την ασφάλεια των πληροφοριών και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε περιστατικά κυβερνοασφάλειας.

Μαθησιακά αποτελέσματα:
EntreComp
Resources
Into action

Specific competences addressed:
Κινητοποίηση πόρων, κινητοποίηση άλλων, σχεδιασμός και διαχείριση, αντιμετώπιση της αβεβαιότητας, της ασάφειας και του κινδύνου, μάθηση
DigComp
Safety
Problem solving

Specific competences addressed:
Προστασία των συσκευών, προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, εντοπισμός αναγκών και τεχνολογικές απαντήσεις
Λέξεις-κλειδιά

Ασφάλεια δεδομένων, Κυβερνοασφάλεια, Προστασία δεδομένων, Ασφάλεια πληροφοριών, Απειλές στον κυβερνοχώρο, Παραβιάσεις δεδομένων, Ασφάλει&#

Βιβλιογραφία

Forbes Tech Council. (2023, May 25). Small But Mighty: Cybersecurity Best Practices for SMEs. Forbes. https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2023/05/25/small-but-mighty-cybersecurity-best-practices-for-smes/?sh=44510c371a33

Devonshire Green (n.d.). The Importance of Cybersecurity for SMEs. Devonshire Green. https://www.devonshiregreen.uk/the-importance-of-cybersecurity-for-smes/

European Union Agency for Cybersecurity (ENISA). (2021). Cybersecurity for SMEs: Challenges and Recommendations. ENISA. https://www.enisa.europa.eu/publications/enisa-report-cybersecurity-for-smes/@@download/fullReport

European Union Agency for Cybersecurity (ENISA). (2021). Cybersecurity Guide for SMEs. ENISA. https://www.enisa.europa.eu/publications/cybersecurity-guide-for-smes/@@download/fullReport

Ministry of Economy and Competitiveness (Spain). (2021). Digitalisation Plan for SMEs [PDF]. Government of Spain. https://portal.mineco.gob.es/RecursosArticulo/mineco/ministerio/ficheros/210902-digitalisation-smes-plan.pdf

Yerik Afrianto Singgalen. (2021, August). Exploring MSMEs' Cybersecurity Awareness and Risk Management: Information Security Awareness. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/353622348_Exploring_MSMEs_Cybersecurity_Awareness_and_Risk_Management_Information_Security_Awareness

Σχετικό γλωσσάριο

  • Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT):
    Το διαδίκτυο των πραγμάτων ή IoT είναι ένα σύστημα αλληλοσυνδεόμενων υπολογιστικών συσκευών, μηχανικών και ψηφιακών μηχανών, αντικειμένων, ζώων ή ανθρώπων που διαθέτουν μοναδικά αναγνωριστικά (UID) και τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων μέσω δικτύου χωρίς να απαιτείται αλληλεπίδραση ανθρώπου με άνθρωπο ή ανθρώπου με υπολογιστή. Πηγή: TechTarget
  • Άρνηση παροχής υπηρεσιών (DoS):
    Η άρνηση παροχής υπηρεσιών (DoS) είναι ένας τύπος επίθεσης στον κυβερνοχώρο που αποσκοπεί στην απενεργοποίηση, τη διακοπή ή τη διακοπή λειτουργίας ενός δικτύου, ενός ιστότοπου ή μιας υπηρεσίας. Συνήθως, ένα κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται για να διακόψει ή να εμποδίσει την κανονική ροή δεδομένων μέσα και έξω από ένα σύστημα, ώστε να καταστήσει τον στόχο άχρηστο ή μη προσβάσιμο για ορισμένο χρονικό διάστημα. Παράδειγμα επίθεσης DoS: όταν ένας ιστότοπος προσπελαύνεται μαζικά και επανειλημμένα από διαφορετικές τοποθεσίες, εμποδίζοντας τους νόμιμους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο. Πηγή: Trend Micro
  • Έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων:
    Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) είναι μια μέθοδος ελέγχου ταυτότητας που απαιτεί από τον χρήστη να παράσχει δύο ή περισσότερους παράγοντες επαλήθευσης για να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν πόρο, όπως μια εφαρμογή, ένας διαδικτυακός λογαριασμός ή ένα VPN. Η MFA αποτελεί βασικό συστατικό μιας ισχυρής πολιτικής διαχείρισης ταυτότητας και πρόσβασης (IAM). Αντί να ζητά απλώς ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης, η MFA απαιτεί έναν ή περισσότερους πρόσθετους παράγοντες επαλήθευσης, οι οποίοι μειώνουν την πιθανότητα επιτυχούς επίθεσης στον κυβερνοχώρο. Πηγή: Onelogin
  • Αναγνωριστικό συνόλου υπηρεσιών (SSID):
    (Service Set IDentifier) Το όνομα που αποδίδεται σε ένα ασύρματο δίκτυο Wi-Fi. Όλες οι συσκευές στο δίκτυο πρέπει να χρησιμοποιούν αυτό το όνομα με ευαισθησία στην πεζότητα για να επικοινωνούν μέσω Wi-Fi, το οποίο είναι μια συμβολοσειρά κειμένου μήκους έως 32 bytes. Έξω από το κουτί, οι ασύρματοι δρομολογητές και τα σημεία πρόσβασης διαθέτουν ένα προεπιλεγμένο SSID, το οποίο μπορεί να είναι το όνομα του κατασκευαστή, όπως "linksys" ή "netgear" ή απλώς "default". Ορισμένες συσκευές χρησιμοποιούν τον αριθμό του μοντέλου τους ως SSID. Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web, το SSID (και ο κωδικός πρόσβασης) μπορούν να αλλάξουν χειροκίνητα στις ρυθμίσεις διαμόρφωσης της συσκευής. Πηγή: PcMag
  • Universal Plug and Play (UPnP):
    Το UPnP (Universal Plug and Play) είναι ένα πρωτόκολλο δικτύωσης που επιτρέπει στις συσκευές να ανακαλύπτουν η μία την άλλη και να συνδέονται χωρίς να απαιτείται χειροκίνητη διαμόρφωση ή παρέμβαση του χρήστη. Το πρωτόκολλο αυτοματοποιεί όλα τα απαραίτητα βήματα για την αναγνώριση και την επικοινωνία μεταξύ συσκευών στο ίδιο δίκτυο. Πηγή: PhoenixNap
  • Εκμεταλλεύσεις μηδενικής ημέρας:
    Μια εκμετάλλευση μηδενικής ημέρας (0day) είναι μια επίθεση στον κυβερνοχώρο που στοχεύει σε μια ευπάθεια λογισμικού η οποία είναι άγνωστη στον προμηθευτή λογισμικού ή στους προμηθευτές antivirus. Ο επιτιθέμενος εντοπίζει την ευπάθεια λογισμικού πριν από κάθε ενδιαφερόμενο μέρος που ενδιαφέρεται να την μετριάσει, δημιουργεί γρήγορα ένα exploit και το χρησιμοποιεί για μια επίθεση. Τέτοιες επιθέσεις είναι πολύ πιθανό να επιτύχουν επειδή δεν υπάρχουν άμυνες. Αυτό καθιστά τις επιθέσεις μηδενικής ημέρας μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια. Πηγή: Imperva
  • Ransomware:
    Είτε κλειδώνοντας την οθόνη του συστήματος είτε κλειδώνοντας τα αρχεία των χρηστών μέχρι να καταβληθούν λύτρα. Οι πιο σύγχρονες οικογένειες ransomware, οι οποίες κατηγοριοποιούνται συλλογικά ως cryptoransomware, κρυπτογραφούν ορισμένους τύπους αρχείων στα μολυσμένα συστήματα και αναγκάζουν τους χρήστες να καταβάλουν λύτρα μέσω ορισμένων διαδικτυακών μεθόδων πληρωμής για να λάβουν ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης. Πηγή: Trend Micro
  • See all terms


Σχετικό υλικό

Εταίροι